2013-01-05 19:48 #0 av: Bara Anna

Jag pratar i flera av mina artiklar om så kallade signifikatorer. Här tänkte jag att jag skulle gå igenom vad dessa är och kanske mer specifikt vilka det är!

Den korta versionen är väl att en signifikator (även kallat för nyckel kort) är ett speciellt utvalt kort i en Lenormand lek som används som fokus och/eller ankarpunkt för en speciell person eller sak. T. ex är det vanligt vid läggningar på 5, 7 eller 9 kort med en generell fråga att lägga det kort som bäst symboliserar frågans ämne. Låt mig förtydliga mig genom att ge exempel på de allra vanligast och mest vedertagna exemplen:

  • Heart = Kärlek
  • Fish = Pengar eller ekonomi
  • Anchor/Moon/Fox (Beroende på skola) = Arbete
  • Tree = Hälsa
  • Man/Woman = Den som frågar alt. en specifik person
  • Bear = Chef
  • Dog = Husdjur/Vän

Om jag t. ex skulle vilja fråga om mitt kärleksliv så kan jag välja ut the Heart och lägga det i mitten som ett slags fokus för frågan och symbol för kärlek och relationer. Men om jag hade en specifik man eller kvinna i åtanke och ville veta vad denne känner för mig så kan jag även välja Man/Woman som signifikator för den här personen. I den massiva Grand Tableu, en läggning där alla 36 korten används är det vanligt att titta på mer än ett fokus.

Ibland är vi intresserad av våra relationer kring mer än en person. Det klassiska är frågan kring mannen och älskarinnan. Då symboliserar the Woman dig i läggningen, the Man din man/sambo/pojkvön. Men väljer vi för älskarinnan. Det finns ju inget specifikt kort för "den andra kvinnan"! Vanligt är då att välja ett kort som vi tycker beskriver personen ifråga. Vanligast är nog att använda the Snake, som står för falskhet och förtal, men även kan symbolisera en kvinna med glasögon.... ;-)

Vissa brukar inför varje läggning Ladda de kort som skall fylla rollen som nyckelkort. Ofta genom att på ett mer eller mindre komplicerat sätt märka upp korten med sin specifika energi. Jag kan personligen tycka att detta inte är nödvändigt. Men som de säger - smaken är som baken.... Prova! Fungerar detta för dig, varför inte använda det?!

Lycka till!